Spelen met...

Spelen met wat je omgeving te bieden heeft:
56 onderwerpen, 204 spelideeën, voor binnen en buiten - thuis, in de naschoolse opvang of in de klas.
Ontdek een wereld vol fantasie en creativiteit. Dit is spelen waar je géén speelgoed bij nodig hebt...
 • Spelideeën

  Admar Kwant
  Adriënne Baars
  Alberthe Papma
  Anne Mijke van Harten
  Cristien van Dijk
  Marijke Sluijter
  Mieke van der Feen
  Philip Bouvy
  Simone de Groot
 • Illustraties

  Angelique Boter
  Margreet de Bruin
  Mieke van der Feen
Spelen met wat er maar voorhanden is

Spelen met...

SPELEN MET... was vrijwel vanaf het begin een vaste rubriek in tijdschrift Educare.

Het begon met Meccano in een lucifersdoosje...
De inspiratie voor dit spel kreeg Marijke door haar contact met straatkinderen in Delhi. De enige plek waar ze iets konden bewaren was hun broekzak. Ze hadden een lucifersdoosje met lucifers, knopen, draad en ventielslang. Ze maakten er verbazingwekkend ingenieuze constructies van. 

In de loop der jaren is er een enorme rijkdom aan spel-ideeën verzameld van verschillende auteurs met illustraties van verschillende kunstenaars. Wat we online zetten, is ongeveer de helft van wat er in het complete archief staat. En de ideeën blijven nog altijd stromen... 

Spelen met niets

Niets hebben om mee te spelen komt in onze samenleving vrijwel niet meer voor. Zelfs kinderen uit gezinnen die leven van een inkomen onder de armoedegrens, hebben over het algemeen voldoende speelgoed. Daarom zijn we ons er wellicht niet langer van bewust, dat kinderen vrijwel niets nodig hebben om mee te spelen. Ze gebruiken namelijk alles wat zich in hun omgeving bevindt.

Veel van het speelgoed wat in de speelgoedwinkels ligt, is bedacht door volwassenen en helemaal 'af'. Zij hebben hun fantasie werkelijkheid gemaakt. En daarmee wordt het lastiger voor kinderen om hier creatief mee te spelen. Je kunt dit zien aan hoe lang het speelgoed blijft boeien. Er wordt vaak het langst gespeeld met speelgoed dat het meest vergt van eigen fantasie en voorstellingsvermogen. Knuffels, poppen, ballen, blokken, constructiemateriaal, doeken, tenten, verkleedkleren... eigenlijk alles. Hoe minder voorgeprogrammeerd speelgoed, des te rijker het spel. 

Spelen met alles

Wanneer er helemaal geen speelgoed voorhanden is zullen kinderen alles gebruiken om mee te spelen. Mits ze deze kunst niet verleerd hebben...

Spelen is verander-kunst. Vanuit het niets schep je iets. Iets dat precies is wat je nodig hebt. Een draad wordt een slang, een blok is het begin van je allereerste klim naar boven. Als je het eenmaal ziet kan je het niet meer niet zien. Die trap is een glijbaan, en de tafel kan prima fungeren als poppenkast. Vanuit die blik zet een kind de wereld naar zijn hand. 

Met de cursus Spelen met... krijg je een jaar lang spelsuggesties van ervaren speldeskundigen. Elke week rond een ander thema. In het forum kun je je ervaringen delen en leren van de ervaringen van anderen. 

De cursus Spelen met... is een steuntje in de rug voor ouders en opvoeders die hun kinderen graag krachtig en gelukkig zien, en een herinnering aan de ongelimiteerde mogelijkheden van spel. Spelen? Dat kan met alles! 

De cursus Spelen met...

Hoe werkt deze cursus?

Nadat je je hebt ingeschreven, heb je onmiddellijk toegang tot de inleiding en de eerste twee Spelen met onderwerpen: spelen met niets en spelen met vlekken. Iedere week opent een nieuw onderwerp met bijbehorende spelideeën.

De eerdere onderwerpen kun je blijvend terugzien. Na ongeveer een jaar heb je alle onderwerpen uit de titel compleet. Dit zijn alle onderwerpen uit het digitale archief.

Regelmatig contact

Zodra een nieuw onderwerp voor je klaarstaat, krijg je van ons per email een seintje hierover met de link naar dat onderwerp. 

Vragen kun je in het Spelen Met forum stellen. Je kunt hier ook je ervaring met onze spelideeën delen of een aanvullende spelsuggestie doen - dat vinden we erg leuk! 

Spelen met... groeit door

We willen graag ook de onderwerpen uit het papieren archief overzetten. En we bedenken ook nog altijd nieuwe onderwerpen en spelsuggesties. Als alles volgens plan gaat, zijn er binnen twee jaar zo'n 40 tot 50 extra onderwerpen 'Spelen met...' aan de cursus toegevoegd. De prijs gaat dan omhoog, maar als je al ingetekend bent, hoef je hiervoor niet te betalen!
Deze sectie is momenteel alleen zichtbaar voor admins. Wijzigen via actions menu!

Nu extra voordeling met ons Warme Wintertijd aanbod!

 • Onbeperkt toegang tot 11 jaargangen (= 54x) Educare
  t.w.v. €79,-
 • HAP! 21x met je kind op avontuur in de keuken...
  t.w.v. €21,-
 • Spelen met... 186 ideeën voor spel zonder speelgoed
  t.w.v. €25,-
 • VingerEHBO: 36 massages voor een gezond gezin
  t.w.v. €17,-
 • Wacky Winter Games:
  party time voor de familie!
  t.w.v. €21,-

Hoe overleef je de winter?

Uitgekeken op het speelgoed, niks meer te doen en buiten is het nat en guur? Dan lopen de gemoederen nogal eens hoog op.

Steek positief in!

Richt je op elkaar en maak er een fijne tijd van. Ga samen de keuken in, speel met alles wat voorhanden is, trek je af en toe terug met een inspirerend artikel, verlicht de stress door elkaar heerlijk te masseren en speel gekke winterspelletjes bij de kerstboom. 

Een gezellige tijd is het beste wat je je gezin  kunt geven, juist als het eens wat tegenzit.

Een winter vol gezelligheid 

"De winter van 2021? Dat was toch die winter waarin we thuis moesten blijven en zoveel gezellige dingen samen deden?" 

Met dit uitgebreide pakket vol inspiratie draai je je hand er niet voor om!

De winter van 2021 
Je kinderen zullen er later met weemoed aan terugdenken...
Drag to resize
Deze sectie is momenteel alleen zichtbaar voor admins. Wijzigen via actions menu!

Liever eerst uitproberen?

Schrijf je in op de Educare Winter Special en krijg zo gratis toegang tot een klein beetje van alles wat ons Warme Wintertijd aanbod jou te bieden heeft:

 • Lees inspirerende Educare winter artikelen;
 • proef een verrukkelijk koningsmaal uit HAP!;
 • ontspan met een heerlijke VingerEHBO massage; 
 • maak samen plezier met de drie Wacky Winter Games; 
 • en laat je kinderen fijn Spelen met... vlekken.

Bundeling Spelen met onder redactie van

Marijke Sluijter

Marijke was jarenlang hoofdredacteur van het tijdschrift Educare, het tijdschrift vol praktische inspiratie voor ouders, leerkrachten en andere opvoeders die kinderen willen laten opgroeien in verbondenheid met zichzelf, de ander, de natuur, de materie en de maatschappij.

Samen met honderden vrijwilligers verzamelde en deelde ze vernieuwende visies op opvoeding en onderwijs.  

Marijke's favoriete rubrieken waren Hap! en Spelen met...
vanwege de eenvoud van de tips, en omdat alles wat je nodig hebt in je keuken, je huis en je omgeving voorhanden is. Als je het eenmaal ziet, zie je het altijd.
Patrick Jones - Course author
Gemaakt met