voor Ouders en mede-opvoeders

Rekenspel met Droedels

Binnen- en buitenspel met kleurpotlood, stoepkrijt en rugmassages (ja, dat staat er echt!) waarmee jonge kinderen ontdekken dat zij heus wel kunnen rekenen! (en zingen, tekenen en schrijven...)
Door Marijke Sluijter
Voor ouders en begeleiders van kinderen tussen de 3 en 7 jaar die hen graag gelukkig en in beweging zien. 

Maak van rekenen een spel

Hoe fijn zou het zijn het om te leven in een wereld waarin rekenen een spel is waar je graag aan meedoet?

Een kind rekent al vanaf de geboorte

Direct na de geboorte begint het kind zich te ontwikkelen. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat rekenen daar nog niet bij zit! Nou, daar vergis je je in. Al bij de allereerste reflex: het zoeken naar de moederborst, start het kind met schatten, meten en ontdekken hoe het ergens kan komen. Het zoekt de juiste richting, en zet zich af. Het ontdekt hoe het met de beentjes de afstand moet overbruggen en vindt het juiste moment om toe te happen. Wat is het dan geweldig voor het zelfvertrouwen van het kind als het erop kan vertrouwen dat het op de moeder kan rekenen!
Dit is het begin van een voortdurende interactie over meer of minder, te veel of te weinig, hoeveel, waar en wanneer. Iets is dichtbij of ver weg. Om er te komen moet je afstanden kunnen inschatten en ontdekken hoe lang je daar over doet. Jarenlang wordt er geselecteerd, gesorteerd en opgeruimd. Soms is iets weg, en soms vind je het weer terug. Tijd is ook een puzzel: straks, dadelijk, zo meteen, morgen of gisteren. En al die tijd ziet en hoort en voelt het kind wat dat is: rekenen. 

Een vloeiende overgang naar de sommen in het rekenboek

Deze cursus is er voor ouders en mede-opvoeders die deze interactie met de wereld van de rekentaal willen verdiepen. Die een vloeiende overgang willen van het dagelijkse communiceren over hoeveelheden naar de sommen in het rekenboek. Die graag een aantrekkelijke loper uitleggen voor al die hummels die de wereld aan het ontdekken zijn, en met al hun zintuigen alles wat ze beleven in zich opzuigen. 
Met de spelletjes die je in deze cursus leert creëer je een rijke leerwereld waarin kinderen met al hun zintuigen en inzet van hun hele lijf ervaring opdoen met rekenbegrippen. Een omgeving waarin rekenen plezierig is en waar groot en klein graag aan meedoen. 

Wat zit er in de cursus?

Informatie over speelse rekenontwikkeling tijdens de peuter- en kleuterjaren

7 voorbeeldvideo’s van juf Isabel uit het Droedelparadijs.

Alle liedjes op mp3, om je te helpen bij het zingen.

Filmpje met instructies waarin je ziet hoe je eenvoudig grote cirkels met stoepkrijt maakt.

WELKOM!
Scroll naar beneden voor meer uitleg over rekenspel en een gratis bezoekje aan Haasje Alleen. 

Voor ouders

Leer via eenvoudige voorbeeldfilmpjes hoe je tekent, zingt en vrolijke spelletjes met je kind speelt en ontdek hoe je al doende alle rekenbegrippen spelenderwijs tegenkomt. 

Een uniek spel

We beloven je een bijzondere ervaring! Met de voorbeeldfilmpjes van Juf Isabel uit het Droedelparadijs kan ook jij kinderen meenemen in de wereld van getallen, vormen, maten en tijd. 

Voor peuter- en kleuterbegeleiders

Breidt je programma uit met een unieke vorm van bewegend (voorbereidend) rekenen.
Met deze verrassende rekenspelletjes creëer je spelenderwijs een vloeiende overgang naar het methodisch rekenonderwijs.

Magische Cirkels

Werk je met meerdere leeftijdsgroepen?
Werken jullie als team samen aan verbondenheid met elkaar?
Organiseren jullie graag schoolbrede projecten?
Dan is het aantrekkelijker om je in te schrijven bij de cursus Magische Cirkels.

Deel je ervaringen met anderen

Neem deel aan ons online forum, deel gedachten en ideeën, en verdiep je inzicht.

Al dit moois krijg je voor maar €37,-!

De prijs zal zeker omhoog gaan, maar omdat we zo graag iedereen willen laten kennismaken met deze bijzondere manier om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren bieden we deze cursus nu aan voor een vriendenprijsje!

Kies voor gelukkige, blije kinderen! 

Onze cursisten zijn blij met ons 

Na het doen van de eerste oefening “lieve beer ga slapen” was ik verkocht. Wat een cadeau! Heb met mijn dochtertje van drie al heel wat beertjes in slaap gezongen en getekend. Wat een leuk spel!
Sanne
Wat hebben we gelachen om die gekke kat! Mijn kleuters rijmen nu alles aan elkaar en elke kat wordt nagekeken op het aantal nageltjes onder hun pootjes. 
Het zijn er inderdaad vijf, vier keer vijf dus. Hoeveel dat samen is interesseert hen nog niet, maar dat je met vijf tegelijk kunt tellen hoef je hen niet meer uit te leggen.
Wopke
Nooit gedacht dat ik als oma nog eens zo genoeglijk met mijn kleinkinderen op de stoep zou zitten tekenen.
We proberen met zwierige zwaaien mooie bijen te tekenen. De meeste moet ik doen, want mijn kereltjes zijn druk met stoepkrijt zeven en brokjes plat stampen. De bloem moet mooi worden om al die bijen te lokken. Ik geniet!
Sophia
De auteur

Marijke Sluijter

Marijke Sluijter begon haar carrière als kleuterleidster en werkte 3 jaar in groep 3. Ze was jarenlang hoofdredacteur van het tijdschrift Educare. In Villa Overvloed verzamelt ze al haar ervaringen en deelt ze graag met je.
Ze vindt het belangrijk dat kinderen op speelse wijze leren spreken, rekenen, schrijven en lezen, liefst in verbinding met zichzelf, de ander en de wereld.
Ze ontwikkelde de jaaropleiding Zinvol Tekenen met Kinderen, schreef boeken en gaf cursussen over aanraak- en tekenspel voor de ontwikkeling van de emotionele, sociale en cognitieve intelligentie. 
Marijke Slijter - auteur van deze cursus
Gemaakt met