leren met je hele lijf:

Koken, vrij spelen en dan... relax!

Kinderen leren met hun hele lijf. Kinderen die te weinig bewegen lopen vast bij stilzittend onderwijs. Zij hebben veel baat bij positieve leerervaringen. Via de achterdeur kun jij helpen hierbij hen te laten spelen. Fysieke inspanningen en ervaringen zorgen voor een sterk neuraal netwerk met hierin vele 'kapstokjes' om nieuwe informatie en vaardigheden aan op te hangen. En na afloop uiteraard lekker ontspannen!

3 Tips waarmee je je kind helpt om makkelijker, sneller en met meer plezier te leren

Laat je kind (helpen bij het) koken

Lezen, meten, wegen, tellen, delen en vermenigvuldigen...

Allemaal vaardigheden die je nodig hebt bij rekenen en die je spelenderwijs oefent in de keuken. Het begint direct bij het lezen van het recept:
  • Voor hoeveel personen is dat geschreven?
  • Klopt dat met hoeveel mensen er mee-eten?
  • Wat is ons budget?
  • Kunnen we de ingrediënten betalen?


En dan aan de slag: een liter water, een pond rijst, een eetlepel oregano. Wat een hoop manieren om te meten! 

In deze omgeving worden werkelijk alle zintuigen optimaal geprikkeld. Want in tegenstelling tot de sommen uit je boek, kun je alle 'sommen' uit de keuken ook voelen, ruiken en proeven! 
Beeldscherm uitzetten en spelen maar!

Spelend en bewegend leg je de basis voor optimaal leren en onthouden

Veel van de problemen die basisschoolkinderen ervaren bij het leren lezen, schrijven en rekenen, hebben te maken met een tekort aan vrij spelen. Het spelen met wat er op dat moment maar beschikbaar is.

  • In vrij spel komen onbewust allerlei begrippen langs die je nodig hebt: zoals regels, volgordes, sorteren, richting aangeven, plaats benoemen in de 2D en 3D ruimte.

  • Vrij spel prikkelt fantasie, stimuleert creativiteit en ontwikkeld het probleem-oplossend denken.

  • Vrij spel verbetert sociale en communicatieve vaardigheden.

  • En je oefent je grove en de fijne motoriek. Daar heb je weer profijt van bij het leesbaar schrijven van cijfers en letters!
Ontspannen massage voor het slapengaan

Van teveel stress word je letterlijk ziek. Leer je kind spanning loslaten!

"Lezen is saai. Schrijven is stom. Ik kan niet rekenen. Ik ben gewoon dom..." Je kind wordt letterlijk ziek van school. Niets is zo akelig als een kind wat buikpijn krijgt bij de gedachte dat hij morgen weer naar school moet. Of hoofdpijn. Of pijn in de rug... Want zo voelt je lijf als je teveel spanning ervaart. Alleen mag je je kind in Nederland niet alle dagen thuishouden om het hiertegen te beschermen.

Met de heldere instructies uit VingerEHBO leer je hoe je beter ontspant door op je ademhaling te letten. En hoe je met je vingertoppen dat laatste restje spanning uit buik, hoofd of rug masseert!
In deze 'Boeken' collectie:

HAP!
Spelen met...
en VingerEHBO

HAP! en VingerEHBO kun je beiden als PDF downloaden. Spelen met... is een jaar abonnement op wekelijks een nieuw onderwerp waar je verschillende spellen mee kunt.
Gemaakt met