stressvrij sinterklaas vieren

Download een van de gratis Sinterklaas Aftelkalenders 2020

Je ziet zo eerst het inlog/registratie formulier. Maak je gratis account aan (of login als je al lid bent van Villa Overvloed) en klik daarna nogmaals op bovenstaande knop. 

AFTELLEN NAAR PAKJESAVOND

Illustraties: Jacqueline van Leeuwenstein in opdracht van Happy Family Life; design: Patricia Ritsema van Eck.

Waarom zou je aftellen naar Pakjesavond?

Zodra de Sint in het land is, begint het aftellen naar pakjesavond. Maar je kinderen zijn misschien al hyper-de-pieper sinds ze de eerste pepernoten hadden gespot in de lokale supermarkt… 
Het Sinterklaasfeest geeft veel pret en plezier, maar zorgt ook voor een hoop spanning en onrust, vaak ten koste van een goede nachtrust. Het helpt je kind als het weet waar het aan toe is. Omdat met name jonge kinderen nog weinig tijdsbesef hebben, zullen ze blijven vragen wanneer:
  • ze hun schoentje mogen zetten;
  • Sint op school langskomt
  • het nu eindelijk eens een keer pakjesavond is!
Je kunt je kinderen een stukje rust teruggeven met behulp van een aftelkalender. Hiermee kunnen je kinderen zelf aftellen naar pakjesavond.

EEN AFTELKALENDER GEEFT INZICHT EN OVERZICHT

Jonge kinderen hebben nog maar weinig tijdsbesef. Ze leven vooral in het nu. Daarom zegt het ze niet zoveel als jij ze op de dag van de intocht vertelt dat jullie ‘over drie weken’ of ‘op 5 december’ pakjesavond vieren.
Met een aftelkalender krijgen kinderen letterlijk een beeld van hoeveel dagen het allemaal nog duurt: al die vakjes moeten eerst afgekruist worden en voordat je 1 kruis zet, moet je eerst een nacht geslapen hebben.

Dit helpt de spanning rondom het Sinterklaasfeest te verminderen. Hierdoor is er meer rust in huis en kunnen ze ontspannen slapen.

DE AFTELKALENDER HEEFT OOK EDUCATIEVE WAARDE

Als ouder sta je hier misschien niet bij stil, maar een aftelkalender helpt jonge kinderen ook met voorbereidend rekenen. Op speelse wijze oefenen ze met tellen, getallen, met volgorde en met tijdsbegrippen als gisteren, vandaag, morgen en volgende week. 

Kinderen die al kunnen lezen koppelen het tellen en de data aan de dagen van de week. En weer oudere kinderen worden bewust van dat gekke fenomeen dat de data oplopen terwijl je aan het terugtellen bent…

Voor iedere situatie een passende kalender

De tijden zijn voorbij dat iedereen Sinterklaas altijd op 5 (of in België op 6) december viert. Scholen vieren Sinterklaas sowieso niet in het weekend. Clubs en verenigingen laten Sint vaak een weekje eerder langskomen. En in huishoudens met gescheiden ouders worden wellicht twee pakjesavonden gepland. 

Daarom kun je kiezen uit maar liefst 12 aftelkalenders waarmee je kunt aftellen naar 25, 26, 27, 28, 29, 30 november en 1, 2, 3, 4, 5, 6 december.

Printen, ophangen en afkruisen maar!

Download de kalenders die aansluiten bij jullie Pakjesavond planning. Je ziet na inloggen in de 'cursus' rechts bovenin je scherm een klein paperclip symbooltje. Klik hierop om de downloadlink zichtbaar te maken. Klik op de link en sla de kalenders op in je computer.

Print de aftelkalenders net zo vaak als je wilt – voor ieder kind één plus een gezamenlijke kalender in de keuken of op het prikbord. Het aftellen start op maandag voor de intocht. Laat je kind een vet kruis zetten na ieder nachtje slapen.

Deze kalenders zijn om uit te delen

De aftelkalenders hebben een bijlage met uitleg over hoe je de kalender gebruikt en maken tevens reclame voor de Pakjesavond Planner. Het zou super zijn als je deze doorgeeft aan familie, vrienden of collega’s die hier wat aan hebben. 

Vanwege alle maatregelen die recent genomen zijn om etnisch ‘foute’ Pieten te weren van het internet, is het erg moeilijk geworden om normaal reclame te maken voor mijn Sinterklaas producten. Ik vond het zelf nog meevallen met hoe fout de Pietjes in het Sintspel zijn, maar een aantal grote platformen denken hier anders over helaas. Daarom moet ik het dit jaar vooral hebben van mond-op-mond reclame van enthousiaste klanten. 
Dus als je me hierbij wilt helpen: deel de kalenders uit! Hopelijk levert het nieuwe klanten op, zodat ik een illustrator kan inhuren voor nieuwe (politiek-correcte) Pietjes en je dan volgend jaar weer kan verblijden met nieuwe aftelkalenders en andere kadootjes... 

Alvast bedankt voor je hulp, veel plezier met de kalenders en maak er een mooi Sinterklaasfeest van!
Pietje Patricia
Wie heeft de aftelkalenders gemaakt?

Pietje Patricia

Patricia Ritsema van Eck, die tussen de intocht en Pakjesavond beter bekend staat als Pietje Patricia, is sinds jaar en dag een trouwe helper van Sinterklaas. Als jonge moeder raakte ze gefrustreerd omdat haar vier zonen geen geduld hadden voor surprises en gedichten. Als wolven doken ze ieder jaar in de zak met cadeautjes: gillen, graaien en pakjes snaaien. Leuk kinderfeest? Moeder dacht van niet...

Patricia schreef de Sint een stevige brief, wat resulteerde in een uitnodiging om langs de komen in het zomerpaleis in Madrid. Daar hadden ze een lang gesprek over Sinterklaasfeesten, grote mensen, kleine mensjes en hoe je het feest nou zo kunt organiseren zodat iedereen een leuke avond heeft: gezellig, met aandacht voor elkaar en zonder jezelf vooraf over de kop te werken.

Dit resulteerde in het Sinterklaas Surprisespel, een pakjesavond party game voor de hele familie: geen gezeur, geen gegraai, geen gedichten, geen gedoe! 

Sinds 2009 wordt dit Sinterklaasspel in meer dan 6.000 gezinnen gebruikt om het heerlijk avondje mee te vieren. Zij blij, Patricia blij en natuurlijk is de Sint hier ook erg mee in zijn nopjes.  
Patricia Ritsema van Eck (Pietje Patricia)
Created with