Ontdek hoe kinderen leren lezen, spreken, rekenen en schrijven in verbinding met zichzelf, de ander en de wereld.

Het handboek Educreation lezen en downloaden
Meekijken met alle conversatie, foto's, filmpjes en instructiebladen die we ontwikkelen voor Agora Basisonderwijs 
Extra verdieping:
Leestafel met verwante artikelen 

EDUCREATION
Onderwijs, we zouden er eens helemaal opnieuw naar moeten kijken. En dan onderop beginnen, bij het zich ontwikkelende kind. Het kind dat geboren wordt en helemaal uit zichzelf uitreikt naar de wereld. Dat hongert naar kennis. Dat wil kunnen wat het een ander ook ziet doen. 

Daar, helemaal aan het begin, zetten de auteurs een lijn uit die leidt naar het versterken van de functiewerkzaamheid: de bron van creativiteit en de drang tot leven.

In het vormen van onderwijs dat voldoet aan de nood tot echtheid, eigenheid en zingeving zoeken we elke dag opnieuw naar de innerlijke motor die dit kind, deze kinderen, aanzet tot groei en vernieuwing. 

Ben je leraar, coach of begeleider van kinderen tussen de 4 en 10 jaar? Dan moet je dit lezen! 
 
 

  • Altijd de nieuwste versie van het handboek Educreation 
     * downloaden en printen *


Plus:
Meekijken in de keuken van Agora Basisschool Culemborg
Met daarin:
Meekijken met de wekelijkse activiteiten
Alle liedjes die we gebruiken als MP3
Alle toegepaste instructiekaarten van Zinvol Tekenen
Alle werkbladen die we voor de kinderen ontwikkelen

Extra:
Toegang tot een leestafel met bronnen en gerelateerde artikelen


Meester worden over je sommen

Rekenen ontwikkelt zich uit beweging. Daaruit ontstaat het besef van ruimte en tijd. We ontwikkelen inzicht in ons rekenstelsel door vanuit beweging en beeld op onderzoek uit te gaan.

De taal die je leert gaat over jouw eigen leven

EDUCREATION ondersteunt de ontwikkeling van het eigen geluid, en geeft kinderen een stem. Lezen en schrijven begint bij het vertellen over het eigen leven.

Spelen is de motor van het leren

We leren samen, van en met en aan elkaar. Spelen is daarbij een biologische noodzaak. We volgen de natuurlijke ontwikkeling van kinderen en volgen hen in hun neiging om zich spelend te ontwikkelen.

Leestafel met inspirerende artikelen

Inhoud

Een school waar kinderen in beweging komen

Als je zelf de sommen ontdekt word je ze beter meester 

Als je de taal leert vanuit de levende werkelijkheid maak je je de taal meer eigen

Kom ook in beweging en geef betekenis aan het leren van kinderen

Veelgestelde vragen

Moet ik eerst het hele boek lezen voor ik iets kan doen?

Educreation is een leidraad. In de eerste hoefstukken lees je waarom functieontwikkeling leidend is in het vormgeven van onderwijs. Waarschijnlijk ga je dan al anders kijken. Als je je aandacht verlegt naar datgene wat de kern van ontwikkeling is ga je daarop focussen en ga je vanzelf anders handelen. Je leert vanaf de eerste zin. 
De praktische toepassingen beslaan een periode van vier jaar: van ongeveer vier jaar tot om en nabij de 9 jaar. Soms nog langer, als de functieontwikkeling niet optimaal verlopen is. Je hoeft dus niet alle voorbeelden te lezen. Zoek alleen op wat jij nodig hebt. 

Mijn directie wil geen verandering, heb ik dan wel iets aan dit boek?

Ontwikkeling gaat van binnenuit. Bij de kinderen, bij jou en bij jouw directeur. Nieuwe inzichten leiden tot nieuwe keuzes. Begin dus bij jezelf, verander wat kan in jouw situatie en je zult zien dat anderen je volgen.

Wat vind de inspectie hiervan? Mag dit zomaar?

Ik werk al sinds 1973 volgens de functieleer. Alle inspecteurs die ik al die jaren heb mogen ontvangen waren enthousiast. Alle doelen die ik geacht werd te halen, haalde ik stressloos. Sterker nog: in elke groep had ik kinderen die met sprongen vooruit gingen. Ze werden niet meer tegengehouden door de dwingende beperking van een methode.

Als een kind geen interesse heeft, wat doe ik dan?

Geen interesse? Dan laat je het los en probeer je het op een later moment nog een keer.
Misschien was het ontwikkelingsdoel geen goede keuze of is er iets anders dat het kind op dat moment interessanter vindt. Of het kind voelt zich niet lekker of maakt zich ergens zorgen over. Dat vraagt dan alle aandacht.
Als een kind nooit bij de activiteiten in je groep aansluit is er meer aan de hand. Dan is het verstandig om hulp te zoeken.

Hoeveel tijd gaat het toepassen van deze manier van werken mij kosten? 

Al je tijd. Want je kunt en wil niet meer anders werken. En het scheelt je heel veel tijd. Een optimaal functionerend brein werkt veel effectiever.  Kinderen gaan veel meer zelf doen, dus veel van de voorbeelden in het boek kan je overslaan omdat kinderen die 'aan' staan zelf de volgende stap al zetten. Kinderen leren met, van en aan elkaar. Zo heb jij tijd om te observeren. Kinderen werken vanuit zichzelf. Het zijn hun teksten en hun sommen. Ze zijn daardoor meer betrokken en laten zichzelf zien in hun werk. Daar haal je veel informatie uit die je niet krijgt als je een methode volgt. Je kunt daardoor het ontwikkelingsproces gerichter aansturen

Ik heb de Magische Cirkels al, is dit handboek voor mij dan nog nodig?

De Magische Cirkels, Rekenen met je ogen en Geometrische Mandala's zijn veel uitvoeriger uitgewerkt dan ik in het handboek kon laten zien. Educreation is daarentegen veel meer dan alleen rekenspel. Het is een totaaloverzicht van de ontwikkeling van het spreken, rekenen, schrijven en lezen in de eerste tien levensjaren.

Hoelang heb ik toegang tot deze pagina?

Zo lang als deze site online blijft. Dus zolang we voldoende inkomsten genereren om de kosten te dekken. Hopelijk gaat dat heel lang lukken!

Wat als ik tijdens het volgen van deze cursus vragen heb?

Iedereen die inschrijft op deze cursus krijgt automatisch toegang tot een besloten groep in onze community. Hierin zitten alleen mensen die deze cursus volgen.
Links in de zijbalk van de cursus zie je daar een knop voor.
Hier kun je vragen stellen en foto's delen, zodat iedereen kan leren van elkaars vragen en ervaringen. 
Heb je een persoonlijk bericht voor een van de andere leden van de groep? Begin dan met @naam zodat je bericht naar de mailbox van die persoon gaat. Vanuit de mail kan je antwoord geven.
Let op! Het is een openbaar gesprek, dus hou je aan ons onderwerp.
Ik ben ook lid van deze groep.
Als je een vraag voor mij hebt zet je @marijke sluijter bij je bericht, dan belandt die in mijn mailbox.

Deze leraren zijn er blij mee 

Ik herken zoveel in Educreation! Steeds denk ik: Ja, zo is het! 
Iris 
Wat ik hier lees sluit precies aan bij wat ik altijd al dacht maar nooit terugzag in de manier waarop we onderwijs vormgeven. 
Ik ben er zo blij mee! 
Nanny 
Wat een intrigerend boek!  Veel herkenning, een beetje verdriet dat ik dit niet eerder op deze manier heb kunnen doen, maar beter laat dan nooit. Nu zet ik elke dag een stapje en laat de teugels steeds een beetje vieren. 
Koos
Vul het veld hierboven in wanneer je een factuur nodig hebt voor de boekhouding, zodat deze voldoet aan de factuureisen van de belastingdienst. (Je krijgt anders een factuur zonder je eigen adres.)
 Gegarandeerde veiligheid dankzij een van de meest geavanceerde gecodeerde systemen op de markt.
De informatie op deze pagina wordt veilig verwerkt en versleuteld met behulp van toonaangevende versleutelings- en fraudepreventietools.
Over de trainer

Marijke Sluijter

Marijke Sluijter begon eind jaren 60 als kleuterleidster, deed een opleiding tot onderwijzeres voor klas 1 en 2 op Aruba, deed daar een proefklas voor Educreation en begon te schrijven over haar ervaringen. Wat je nu in handen hebt is een project dat al 50 jaar loopt. Het is en werd toegepast in onder meer Nederland, Zuid-Amerika, Siberiē en India.

Terug in Nederland werd ze directeur van een Jenaplanschool en later docent aan een opleiding voor onderwijsassistenten. 

Tegelijk was ze tientallen jaren hoofdredacteur van het tijdschrift Educare. Vanuit die functie bezocht ze spraakmakende internationale conferenties, had ze contact met inspirerende leraren uit de hele wereld en was medeorganisator van diverse grote onderwijssymposia.
Als dank voor haar werk werd ze Ridder in de Orde van Oranje Nassau. 

Naast Educreation schreef ze 'Aanraken, een levensbehoefte; aanraakspel voor kinderopvang en school' en 'Het Grote Droedelboek; Reset je brein met droedelkracht' 

Ze geeft jaarlijks in haar eigen workshopruimte een opleiding tekenspel voor de ontwikkeling van de emotionele, sociale en cognitieve intelligentie. Deze opleiding sluit goed aan bij Educreation.
Zie www.zinvoltekenenmetkinderen.nl voor meer informatie.
Marijke Slijter - auteur van deze cursus
Gemaakt met